Sigaranın Her Hali Zarar

Sigara kullanımı bağımlılık yapan ve başta üst solunum yolu olmak üzere vücudun pekçok bölgesinde ciddi hastalığa yol açan bir alışkanlıktır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, yılda 7 milyondan fazla insan sigara etkenli hastalıklar sebebiyle ölmektedir. Son yıllarda özellikle gençler arasında kullanımı artan elektronik sigaranın (e-sigara), klasik sigara yerine geçeceği ve e-sigara bağımlılığı oluşturacağı düşünülmektedir.

Ağustos ayında yayımlanan bir makaleye göre [N Engl J Med. 2018 Sep20;379(12):1099-1102], e-sigaraya olan bu yönelimi fark eden üretici firmalar, satışları artımak için yeni nesil e-sigaralar geliştirmeye başlamış ve çıkarılabilir flash diske benzeyen fark edilmesi oldukça zor bir ürün piyasaya sürmüş. Araştırmada, yeni ürünün farklı tasarımı, dumanının az (gizli buhar etkisi) ve kullanımının kolay olması nedeniyle, özellikle gençler ile tüm tütün tüketicileri tarafından daha fazla tercih edildiği sonucuna varılmıştır.

Makaledeki verilerde, ürünün küçük olmasına rağmen yüksek düzeyde nikotin içerdiği belirtilmiş. 2015 yılında bir şirketin patentini aldığı “nikotin tuzları” teknolojisi, ürünün yüksek düzeyde nikotin içermesinin ana nedeni olarak gösterilmiş. Eski e-sigaralarda kullanılan serbest baz nikotinin, kullanıcıların boğazında rahatsız edici bir his oluşturduğu, ancak nikotin tuzlarının yüksek miktarlarda bile bu hisse neden olmadığı vurgulanmış. Bu yolla nikotin tuzları teknolojisinin, serbest baz nikotine göre 2-10 kat fazla nikotin konsantrasyonu sağlayabildiği, böylece
e-sigaraların, klasik sigaralardan çok daha fazla nikotinin alınmasına neden olduğu ortaya konmuştur.

Sonuç olarak, klasik sigaraya alternatif olarak düşünülen e-sigara aslında sanıldığı kadar masum değil. E-sigaranın zararlarıyla ilgili kamu spotlarını artırmak, caydırıcı vergiler koymak, internet satışlarını zorlaştırmak gibi önlemler devlet ve Yeşilay gibi sivil toplum kuruluşları tarafından alınabilir.

Murat Can Çelik, Furkan Korkmaz

admin

H. deneme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir