Depremin Yıkıcılığını Azaltmak: Güncel Çözüm Önerileri
Fatma Tosun
Ekosistemin cansız etmeni olduğu iddia edilen yerkure var olduğundan beri çeşitli hareketleri (tektonik hareketler, sarsıntılar gibi) meydana getirmektedir. Deprem, yer kabuğundaki enerji birikiminin, kırıklarda meydana getirdiği dinamik kuvvetlerle birlikte yeryüzünde oluşturduğu sarsıntılara denir.1 Bu kırıklar ve hareketler milyonlarca yıl içerisinde kıtaların üzerinde bulunduğu tektonik levhaları oluşturmuştur. Hareket halindeki bu levhalar hareketleri sırasında birbirine çarpar, sürtünür, birbirinin altına girer ve oluşan temas yüzeyinde de bir enerji birikimi olur.2 Bu birikimin yönetimi ekolojinin devamlılığı için önemlidir. Ekolojik dengenin kapsadığı enerji akışına üretici-tüketici-çürükcül canlılar ve doğa arasında devam eden enerji döngüsü, magmadaki yüksek ısı enerjisinin hareket enerjisine dönüşmesi örnek verilebilir. Örneklerde de görüldüğü gibi ekolojik dengenin devamlılığı bu enerji akışlarının sağlanmasını da kapsar. Bu sebeple yer kabuğunun birikmiş enerjiyi salıvermesi, sarsıntının meydana gelmesi, ekosistem düzeninin devamlılığı için önemlidir.3 Salınan birikmiş enerjinin yeryüzünde yarattığı sarsıntı can ve mal kaybına neden olmaktadır. Ayrıca depremin -sonrasında meydana gelen etkilerinden dolayı- afet sonrası tahribatın en yüksek belirsizlik oranına sahip doğa olayı olduğunun altı çizilmektedir.1 Yeryüzü milyonlarca yıl önce oluşmuştur ve bu oluşum süreci hala devam etmektedir. Oluşum sürecinde volkan patlaması, deprem gibi doğa olayları etkilidir.
Yeryüzünün şekillenmesinden sorumlu temel doğa olayı deprem ise Türkiye’nin en yakından tanık olduğu afettir.4 Ayrıca anadolu toprakları jeolojik oluşumu itibarıyla genç olmasından dolayı sıklıkla depreme maruz kalır.5,6 Bu sebeple depremin meydana getirdiği tahribatı azaltacak çeşitli önlemler alınmalıdır. Alınan önlemlerin başında vatandaşların afet hakkında bilinçlenmesi, afet planlarının yetkililerce güncellenmesi gelmelidir. Her kademedeki eğitim-öğretim müfredatının depremle mücadelede mevcut şartları ve güncel yöntemleri dahil ederek yeniden düzenlenmesi de tedbirler kapsamında olabilir. “Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği” ve “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” afet krizi yönetiminin daha etkili olması için yeniden düzenlenebilir.7,8 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin elim sonuçları bu düzenlemelerin ehemmiyetini bir kez daha göstermiştir.
Afetle oluşan can ve mal kayıpları, içme sularına karışan atıklar, zarar gören altyapı ve Depremin Yıkıcılığını Azaltmaya Yönelik Güncel Çözüm Önerileri Fatma Tosun üstyapı sistemleri, ani değişen hava durumu, bölgesel salgınlar bireysel ve toplumsal olarak etkisi yıllarca devam eden psikolojik ve ekonomik sonuçlar meydana getirebilir.9,11 Bu sebeple ekolojik dengenin tüm unsurlarının korunması amacıyla afetlere yönelik stratejiler geliştirilmelidir. Afetler tedbir almayı kolaylaştırmak amacıyla afet öncesi dönem, afet dönemi ve afet sonrası dönem olarak kategorize edilebilir. Buradan yola çıkarak bu yazıda güncel tekniklerin ve yeni teknolojilerin dahil olduğu yapısal ve işlevsel analiz, kriz yönetimi, iletişim ve ulaşım planının belirlenmesi konularına değinilecektir.
Deprem Öncesi: Makine Öğrenmesi ile Bina Analizi
Afetlerin ekosisteme çeşitli etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerden şüphesiz en yıkıcı olanı, yer altı ve yer üstü yapılara verdiği ciddi zararlardır. Yıkıcı etkinin tamamen engellenmesi mümkün olmamakla beraber zararın en aza indirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.12,19 Bu çalışmalarda yapıların depreme karşı dayanıklılığının değerlendirilmesi, afetten önce koruyucu önlem alınmasını sağlamak açısından önem arz etmektedir. Deprem sarsıntısı ile meydana gelen enkazın kaldırılması ve enkaz altındaki bireyin kurtarılması zor bir süreçtir.13 Bu nedenle amaç enkazın meydana gelmesini tamamen engelleyebilmek olmalıdır. Deprem öncesi binaların dayanıklılık durumunu bilerek afet öncesi planlama yapılması, can ve mal kayıplarını azaltabilir. Günümüzde artık, yapının deprem dayanıklılığı analiz edilirken yapıya ait tüm bilgilerin hızlıca değerlendirilmesi için yapay zeka ve makine öğrenmesi tekniklerinin kullanımı mümkün hâle gelmektedir.12 Böylece bina yapımı için gerekli enerjiden, insan gücünden, ekonomiden ve zamandan tasarruf sağlanabilir.
New Jersey Teknoloji Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Cumhur Coşgun, son çalışmasında binaların depreme dayanıklılıklarını değerlendiren bir yazılım modeli geliştirmiştir.12 Bu yazılım modeli, binalardan numune alınarak elde edilen verileri analiz etmektedir. Sadece yapımı bitmiş binaların değil, yapımı devam eden binaların da depreme dayanıklılığı hızlıca denetlenmektedir. Şekilde önerilen metodun ilk basamakları yer almaktadır. Şekil 1d’de görülen yapısal model, binaların deprem dayanıklılıklarını analiz etmek üzere makine öğrenme tekniklerinde kullanılmıştır.12 Önerilen yazılım modeli, binanın depreme karşı risk durumunun değerlendirilmesinde ilk basamağı oluşturmaktadır. Bu basamak için yapı projesinde yer alan şantiye verilerinin yazılım modelinde kullanılabileceği belirtilmiştir. Bu sayede binalardan numune alınmasına gerek kalmadan depreme dayanıklılık analizi gerçekleştirilebileceği ve geleneksel dayanıklılık değerlendirmesine kıyasla önemli ölçüde tasarruf sağlanabileceği vurgulanmaktadır. Uygulanan yazılım modeli ile binanın riskli olduğu tespit edildiğinde “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği”ne göre detaylı analiz yapılması önerilmektedir.8,11 Binaların deprem performansının makine öğrenmesi ile değerlendirilmesi, afet odaklı kriz yönetiminin hedeflerini belirlemekte ve tedbir alma konusunda yöneticilere yol göstermektedir.12 Bu çalışma, İstanbul’daki binalardan elde edilen birincil verilerle analiz yapan ilk çalışma olmasıyla dikkat çekmektedir. Çalışmada kullanılan makine öğrenmesi teknikleri, binanın deprem dayanıklılığını etkileyen en önemli faktörleri belirlemeye yönelik geliştirilmiştir. Bu sayede kısa zamanda düşük maliyetli kararların alınabileceği belirtilmektedir.12
Deprem Sırasında: Makine Öğrenmesi ile Kriz Yönetimi
Afetlerin meydana getirdiği ortak sorunların ilki, iletişimin sekteye uğramasıdır. Deprem sırasında iletişim altyapısının zarar görmesi telekomünikasyon için engel oluşturabilir. Bu sebeple afetin meydana geldiği sırada ve afet sonrası akut süreçte beklenen lojistik destek afet bölgesinde bulunmayabilir ve acil durum hatları ulaşılmaz olabilir. Bu durum müdahale ekiplerinin depremzedeler ile iletişimini zorlaştırabilir. İletişim ağları zarar gördüğünde buna alternatif olarak internet ağları iletişimi sağlayabilir. İnternet ağları metin şeklinde, sesli veya görüntülü iletişim kurulmasını sağlayarak afet sırasında anlık bilgi paylaşımının alternatifi olabilir.16 Böylece iletişimin kesintisiz devam etmesi ile afette can kaybı azaltılabilir.
Twitter (yeni ismiyle X), küresel ölçekte aktif kullanımıyla dikkat çeken bir sosyal medya platformu olarak kriz zamanlarında da iletişim imkanı sağlamaktadır. Acil yardım kurumlarıyla iletişimin kısıtlı olduğu afet zamanlarında Twitter’ın önemli bir iletişim ağı olduğu görülmüştür. Twitter kullanımının fazla olması sebebiyle büyük miktarda veri oluşmuş ve mevcut veri analizinin de aynı oranda zorlaştığı belirtilmiştir.16 Wisconsin-Whitewater Üniversitesinden Courtney Powers ve arkadaşları afet durumunda Twitter mesajı olarak paylaşılan acil durum çağrılarını ayıklayan bir makine öğrenimi modeli üzerine çalışmışlardır. Bu çalışmayla, makine öğrenmesi ve yapay zeka modelleri kullanılarak acil yardım talebini içeren tweet’lerin kategorize edilmesi ve kriz sırasında hızlı iletişim sağlanabilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk kazanımı acil çağrı içerikli tweet’lerin ayırt edilmesidir. İkinci kazanımı ise kurtarma ekiplerinin koordinasyonuna yardımcı olmasıdır. Son olarak, makine öğrenmesi modeli için verilerin yorumlanabilirliğini geliştirmek amacıyla veri ön işleme stratejilerinin kullanılmasıdır.16 Afet ile ilgili analiz edilen tweet’lerin, “ilgili ve acil olan tweet içerikleri” şeklinde filtrelenmesi sonucunda az sayıda tweet elde edilmiş olması çalışmanın sınırlılığı olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla az miktardaki bu veri setinin hacmini artırabilmek amacıyla başka veriler de gerektiğinden benzer afetlerin veri kümelerini dahil ederek yeni bir veri seti oluşturulması önerilmiştir. Bu veri setinin yeni afetlerde de acil durum içerikli tweet’lerin tespitini sağlamak suretiyle ekiplere yardımcı olabileceği umulmaktadır. Bu çalışmada önerilen modeller, acil olma ve afetle ilgili olma durumlarına göre ikili sınıflandırma içermektedir. Önerilen modelin gelecekte yapılacak çalışmalarda tweet’lerin ilgili, ilgisiz, acil olma ve olmamasının dışında başka kategorilerin de dahil edilmesi için umut verici olduğu görülmektedir.16 Ayrıca bu çalışmada afet tweet’lerinin sınıflandırılmasında, diğer modellere kıyasla büyük veriyi değerlendiren ön-eğitimli dil modelleri ilk defa kullanılmıştır.16 Dil modellerinin önemi, yapay zeka ve makine öğrenmesi ile bilgisayarın insan dilini kavrayabilmesi ve analiz edebilmesidir.17 Burada da büyük ölçekli dil modellerinin sınıflandırma amacıyla kullanımının gelecekteki çalışmalara yön verebileceğine dikkat çekilmektedir.17
Deprem Sonrası: Dronlar ile İnsani Yardım
Lojistiği Afetlerin meydana getirdiği ortak sorunların bir diğeri ulaşımın sekteye uğramasıdır. Afetin meydana geldiği sırada ve afet sonrası akut süreçte beklenen lojistik destek, karayolunun depremden hasar alması veya bina enkazının yol üzerinde olması sebebiyle afet yerinde bulunmayabilir. Deprem nedeniyle meydana gelen enkaz, acil ihtiyaçların ve müdahale ekiplerinin olay yerine ulaşmasının önündeki ciddi engellerden biridir.18 Bu durum, 6 Şubat 2023 tarihinde Doğu Anadolu fay hattında gerçekleşen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde de gözlemlenmiştir.9
Ulaşım engeli, afet sırasında bir kurtuluş yolu bulmayı ve müdahale ekiplerinin olay yerine ulaşmasını zorlaştırarak afette can kaybının artmasına sebep olabilir. Bu ulaşım engeline bir çare olarak deprem sonrası akut süreçte lojistik faaliyetlerini karayollarının alternatifi olarak hava yolu ile yapmak acil ihtiyaçların karşılanmasını kolaylaştırabilir.
Afet sonrası insani yardımların hızlıca ulaştırılması amacı için önerilen yöntemlerden biri, Viadrina Avrupa Universitesinden Okan Dükkancı ve arkadaşları tarafından geliştirilen iki aşamalı dron taşıma sistemidir (Şekil 2).19 Dronlar genel olarak denetim, izleme, lojistik ve insani yardım projelerinde teslimat için kullanılan cihazlardır.19 Bu çalışmada ise afet sonrası teslimatta karayolu ağının etkisini azaltmak için menzil ve zaman kısıtı olmasına rağmen dronlar tercih edilmiştir. Dronun en kısa zamanda en uzun mesafeyi alması için lojistik problem matematiksel olarak ifade edilmiştir. Problemin matematiksel ifadesi, önerilen algoritma ile afet sonrası taleplerin ve karayolu ağ belirsizliklerinin de hesaplanabilmesini sağlamıştır. Bu hesaplamalar neticesinde belirlenen noktaların konumları Şekil 3’te yer almaktadır. Bu çalışmada yer alan iki kilogram kapasiteli küçük dronlar ile su arıtma tabletleri, maske, ilaç gibi düşük ağırlıklı ve küçük hacimli malzemelerin taşınması hedeflenmiştir. Çalışma, İstanbul’da beklenen deprem için yeni bir yaklaşım ve en iyi performansı sergileyen algoritmayı sunmasıyla literatüre katkı sağlamaktadır. Ayrıca İstanbul için birincil verilerle iki kademeli olarak tasarlanmış ilk çalışma olduğu da vurgulanmaktadır. İlk kademede küçük dronlar kamyonlar tarafından alandaki bir noktaya kadar taşınmaktadır. Ardından algoritma ile belirlenen dağıtım noktalarına dronların uçurulmasıyla lojistik destek sağlanmaktadır. Çalışmada yer alan büyük dronlar depodan direkt dağıtım noktasına taşıma gerçekleştirdiği için tek kademede lojistik destek sağlamaktadır. Sınırlı mesafeyi gidebilen küçük dronlar ise en iyi lojistik desteği iki kademeli sistemle sağlamaktadır.19
Lojistik probleminin bilgisayar ile hesaba dayalı analizi yardım ulaşan insan sayısının arttığını fırlatma noktalarının ve küçük dron sayısının artırılması gerektiğini, depo sayısının ise azaltılması gerektiğini göstermektedir.19 Çalışmada hava koşullarının ihmal edilmesi ve küçük dronlar için gerekli olan tamamen dolu pil sayısının yeterli kabul edilmesi, hedefe ulaşmanın sınırlılıkları olarak gösterilmiştir. Meydana gelen yıkımın büyüklüğü düşünüldüğünde, geliştirilen bu algoritmanın insani yardımların mümkün olabilecek en hızlı şekilde bölgeye ulaştırılmasına katkı sağladığı belirtilmektedir.19 Ayrıca depoların sabit maliyeti, kamyonların nakliye ücreti gibi ekonomik etkilerin gelecek çalışmalarda dikkate alınması önerilmektedir.19
Afete hazırlık sürecinde ve afet sırasında lojistik, iletişim, acil yardım gibi sorunlara hızla çözüm bulmak, önerilen makul ve uygulanabilir çözüm alternatiflerini iyi değerlendirmekle mümkün olabilir. Makine öğrenme tekniklerinin olası senaryoları üretmede ve risklerin tespitinde kullanılması beklenen yıkıma en yakın senaryonun tahmin edilmesini ve önlem almayı sağlayabilir. Afete karşı planlama yapmak, zamandan, mekândan ve enerji kullanımından tasarruf etmeyi de mümkün kılar. Ayrıca geliştirilen yöntemler ve teknikler sayesinde betonarme yapıların deprem performansının analiz edilmesi yangın, sel, çığ, toprak kayması, kasırga gibi diğer afet türlerinin öncesinde de yapısal ve işlevsel analizin yolunu açabilir. Büyük veri kümelerinin modern makine öğrenme teknikleriyle değerlendirilmesi sayesinde sadece deprem değil, yıkıcı olmayan ekolojik olayların analizi de yapılabilir. Bu sayede günlük hayatta karşılaşılan hava kirliliğinin yapılara, tarihi eserlere verdiği zarar analiz edilebilir ve daha geniş çaplı tedbirler alınabilir. Küresel ölçekte aktif olarak kullanılan sosyal medya platformlarından sağlanan verilerde fotoğraf, video gibi görsel içerikli çağrıların analizini yapabilen makine öğrenmesi modelleri geliştirilebilir. Bu modeller afet sırasındaki ve sonrasındaki taleplerin belirlenmesine ve afet sonuçlarının hızla analiz edilmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca sosyal medya platformlarında bulunan büyük veriyi daha verimli işleyen veri ön işleme tekniklerinin geliştirilmesi, makine öğrenmesinin verimliliğini de artırabilir. İnsanın binlerce yıllık gelişimi sonucunda doğa şartlarına daha iyi uyum sağlayarak hayatta kalması süreç içinde gelişen zekasının göstergesi olarak görülebilir. Bu gelişime rağmen insanın öğrenemediği hastalık mekanizmaları, kültürdeki bakterilerin hızlı ve doğru sayılması, tıp alanındaki görüntülemenin tanı ve tedavi sürecini kolaylaştırması gibi spesifik birçok alanda güçlü bir yardıma ihtiyaç duyabilir. İnsana bu konu ve daha fazlasında yardımcı olan yapay zeka ve makine öğrenmesidir. Yapay zeka ve makine öğrenmesi bilim tarihinde yerini yeni almasına rağmen hızlı evrimiyle -afetler dahil- birçok süreçte insana desteğini arttırır. Afet sürecinin en iyi yönetimi ve doğayı anlamanın yolu kaçınılmaz olarak bilimsel yöntemlere başvurmayı gerektirir. Geniş kullanım alanı ve hızlı gelişimiyle yapay zekâ ve makine öğrenmesi, bilimsel yöntemlerin aktif rol almasına katkı sağlayarak umut vadediyor ve heyecan uyandırıyor.
Kaynakça
- Ürkmezyel M. (2023). Sismik izolasyon sistemlerinin fayda-maliyet analizi açısından değerlendirilmesi (TC Maltepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi).
- Arikan A. (2010). 09(Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi).
- Yılmaz Ş. Geleneksel Ekolojik Bilgi Bağlamında Beypazarı Evleri. Millî Folklor. 2019; 16(124), 213229.
- Dünyanın Jeolojik Tarihi. Ankara Üniversitesi Açık Dersler. https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile. php/121791/mod_resource/content/0/Konu%202. pdf#:~:text=Bu%20süre%20genel%20olarak%20 500,kadar%20geçen%20süre%20olarak%20tanımlanır Erişim tarihi: 29.10.2023
- Karaoğlu M., Çelim, Ş. Doğu Anadolu Bölgesi Ve Iğdır’ın Jeolojisi Ve Toprak Özellikleri . Journal of Agriculture. 2018; 1 (1) , 14-26.
- Gönüllü A.R. Güneybatı Anadolu Bölgesi’nde Meydana Gelen Depremler (1851-1971). Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi. 2009; XXV, 369-416.
- Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?Mevzuat No=5211&MevzuatTur=21&MevzuatTertip=5 Erişim tarihi: 29.10.2023
- Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği https://www. resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/03/20180318M1-2. htm Erişim tarihi: 18.07.2023
- Math S B, Nirmala M C, Moirangthem S, Kumar N C. Disaster Management: Mental Health Perspective. Indian journal of psychological medicine. 2015;37(3), 261–271.
- Makwana N. Disaster and its impact on mental health: A narrative review. Journal of family medicine and primary care. 2019; 8(10), 3090–3095.
- Altun F. Afetlerde Psikososyal Hizmetler: Marmara ve Van Depremleri Karşılaştırmalı Analizi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;4(8-9),183-197. Retrieved from https:// dergipark.org.tr/tr/pub/izusbd/issue/54076/730144
- Cosgun C. Machine learning for the prediction of evaluation of existing reinforced concrete structures performance against earthquakes. Structures. 2023;50:1994-2003.
- Arslan R. (2017). 1957 Fethiye depremi ve bölgeye etkileri. Electronic Turkish Studies, 12(35). (Milliyet, 28 Nisan 1957: 1) (Süreli Yayınlar: Milliyet, Bayar ve Menderes Zelzele Bölgesinde, 28 Nisan 1957.)
- Akter S., Wamba S. F. Big data and disaster management: a systematic review and agenda for future research. Annals of Operations Research. 2019;283, 939-959.
- Zheng L., Shen C., Tang L., Zeng C., Li T., Luis S., Chen S. C. Data mining meets the needs of disaster information management. IEEE Transactions on Human-Machine Systems. 2013;43(5), 451-464.
- Powers CJ, Devaraj A, Ashqeen K, et al. Using artificial intelligence to identify emergency messages on social media during a natural disaster: A deep learning approach. International Journal of Information Management Data Insights. 2023;3(1):100164.
- Radford A., Wu J., Child R., Luan D., Amodei D., Sutskever I. Language models are unsupervised multitask learners. OpenAI blog. 2019;1(8), 9.
- Ürün U. (2015). Van kentinin deprem sonrası yeniden yapılandırılması sürecinde ulaşım sorunları ve geliştirilebilecek ulaşım politikaları (Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi).
- Dukkanci O, Koberstein A, Kara BY. Drones for relief logistics under uncertainty after an earthquake. Eur J Oper Res. Published online March 3, 2023.
- İşçi DC. Deprem Nedir Ve Nasil Korunuruz. J Yaşar Univ. 2008;3(9):959.